Våra stadsvandringar

På grund av sjukdom har Kulturkompaniets program i Kristianopel tyvärr tvingats ställas in sommaren 2023.

Bunkrar & Försvarsanläggningar

Boka en egen stadsvandring

Under senare år har det blivit allt vanligare att även privatpersoner gör gruppbokningar på våra stadsvandringar eller föredrag.

Om Ryssen Kom

Stadsvandring ”under jord” i centrala Karlskrona. En av de berganläggningar som besöks är ett skyddsrum från 1950-talet med plats för 6.000 personer.

Oscarsvärn

Vid infartsleden mot staden, precis vid Sunna Kanal ligger ett imponerande försvarsverk med en 300årig fortifikationshistoria. Vi visar upp och berättar.

Om världsarvsstaden

Allt som aldrig blev av

Stadsbygget Karlskrona har alltid kantats av storstilade byggplaner. Många förverkligades och kan idag beses, medan andra antingen fastnade på ritstadiet eller bara blev halvfärdiga för att sedan försvinna.

Bakgårdar och okända miljöer i Karlskrona

En annorlunda stadsvandring. Vad sägs om att få se stadens minsta bakggård, stadens fulaste bakgård, stadens första hiss och andra ovanligheter.

BJÖRKHOLMEN – från arbetarstadsdel till gräddhylla

Stadsdelen Björkholmen i centrala Karlskrona är med sin ålderdomliga karaktär ett uppskattat besöksmål.

Boka en egen stadsvandring

Under senare år har det blivit allt vanligare att även privatpersoner gör gruppbokningar på våra stadsvandringar eller föredrag.

De blå strecken

En lite längre vandring som handlar om samspelet mellan hav och land. Vi berättar om miljöer och händelser i anslutning till de blåa sträck som markerar stadens äldre strandlinje.

Drottningskärs Kastell

Följ med på en guidning i ett av Sveriges mest välbevarade försvarsverk från stormaktstiden. Drottningskärs kastell har hindrat både den ryska flottan och den brittiska flottan från att anfalla Karlskrona.

Vanartigt kvinnfolk – socialbrutalism från 1780-talet

Följ med författaren Michael Helgesson på denna spännande stadsvandring till 1780-talets Karlskrona. Detta är historien beskriven ur ett rännstensperspektiv där drinkare, tiggarungar, pigor och krogflickor har huvudrollerna.

Världsarvet och Karlskronas historia

Kulturkompaniet kan på ett intressant sätt förklara varför staden blir grundad 1680 och vad som gjorde att Karlskrona 1998 hamnade på UNESCO´s lista över omistliga världsarv.

Stadsvandringarna kan även tillhandahållas som föredrag