Våra stadsvandringar

Bunkrar & Försvarsanläggningar

Om Ryssen Kom

Stadsvandring ”under jord” i centrala Karlskrona. En av de berganläggningar som besöks är ett skyddsrum från 1950-talet med plats för 6.000 personer.

Oskarsvärn

Vid infartsleden mot staden, precis vid Sunna Kanal ligger ett imponerande försvarsverk med en 300årig fortifikationshistoria. Vi visar upp och berättar.

Om Ryssen Verkligen Hade Kommit

Besök en ledningscentral från 1964. Anläggningen som är på 800 kvm ligger 150 meter in i det svenska urberget.

Om världsarvsstaden

Världsarvet och Karlskronas historia

Kulturkompaniet kan på ett intressant sätt förklara varför staden blir grundad 1680 och vad som gjorde att Karlskrona 1998 hamnade på UNESCO´s lista över omistliga världsarv.

Vanartigt kvinnfolk – socialbrutalism från 1780-talet.

Följ med författaren Michael Helgesson på denna spännande stadsvandring till 1780-talets Karlskrona. Detta är historien beskriven ur ett rännstensperspektiv där drinkare, tiggarungar, pigor och krogflickor har huvudrollerna.

Drottningskärs Kastell

Följ med på en guidning i ett av Sveriges mest välbevarade försvarsverk från stormaktstiden. Drottningskärs kastell har hindrat både den ryska flottan och den brittiska flottan från att anfalla Karlskrona.

Bakgårdar och okända miljöer i Karlskrona

En annorlunda stadsvandring. Vad sägs om att få se stadens minsta bakggård, stadens fulaste bakgård, stadens första hiss och andra ovanligheter.

De blå strecken

En lite längre vandring som handlar om samspelet mellan hav och land. Vi berättar om miljöer och händelser i anslutning till de blåa sträck som markerar stadens äldre strandlinje.

 

Allt som aldrig blev av

Stadsbygget Karlskrona har alltid kantats av storstilade byggplaner. Många förverkligades och kan idag beses, medan andra antingen fastnade på ritstadiet eller bara blev halvfärdiga för att sedan försvinna.

Ute i länet

Historisk vandring i Kristianopel

Följ med på en vandring fyrahundra år tillbaka i tiden. Lyssna till berättelsen om 1600-talsstaden som en gång var den danska kungens stolthet och värn mot Sverige.

Stadsteatern i Kristianopel

En dramatiserad stadsvandring om Kristianopels tid som stad under 1600-talet.

 

 

 

Stadsvandringarna kan även tillhandahållas som föredrag